babyfles zonder schadelijke stoffen

Niet-giftige babyflesjes zonder plastic en gevaarlijke stoffen: waar vind je die?

Ik begrijp heel goed dat je als kersverse ouder natuurlijk het beste voor je kindje wil. Je wilt dat ze veilig opgroeien en gezond blijven. Maar wist je dat baby’s en jonge kinderen veel kwetsbaarder zijn voor schadelijke stoffen dan volwassenen? Van de hersenen tot het immuunsysteem, alles in het lichaam van een baby is nog in de groeifase. Zo functioneren de lever en nieren - organen die normaal gesproken helpen bij het afbreken en uitscheiden van chemicaliën - nog niet optimaal. Wat voor volwassenen nauwelijks merkbaar is, kan voor je baby dus grote gevolgen hebben, zowel op de korte als lange termijn. 

Heel goed dus dat je hebt gegoogeld naar “niet-giftige babyflesjes”, want dat is zeker iets waar je even op moet letten. In deze blog leg ik je kort uit waar je op moet letten bij het kiezen van een babyflesje en welke ik zelf als less toxic beschouw (en waarom).

Plastic babyflesjes kun je beter vermijden

Als je mijn content op Less Toxic Please (en mijn Instagram) een beetje volgt, weet je inmiddels vast wel dat ik geen fan ben van plastic producten. En al helemaal niet als het om baby’s en kinderen gaat.

Waarom? Tsja, waar moet ik beginnen…

Een van de grootste problemen met plastic babyflesjes is de aanwezigheid van microplastics. Deze tiny deeltjes plastic ontstaan wanneer plastic wordt verhit, bijvoorbeeld tijdens het steriliseren van een flesje met heet water of het verwarmen van voeding. Uit onderzoek blijkt dat baby’s dagelijks miljoenen microplastics binnenkrijgen via hun flesjes. Deze deeltjes zijn vaak zo klein dat je ze niet eens kunt zien, maar dat betekent niet dat ze onschuldig zijn. Ze kunnen het lichaam binnendringen en zich ophopen in organen, wat – je raadt het al – schadelijk kan zijn.

En dan is er nog de enorme onzekerheid rondom de chemische stoffen in plastic. Plastic is gewoon een “blackbox” als het gaat om wat er precies in zit. De meeste kunststoffen worden gemaakt van ruwe olie en aardgas, en ondergaan allerlei bewerkingen en toevoegingen om de gewenste eigenschappen zoals kleur, textuur, helderheid, hittebestendigheid, en flexibiliteit te bereiken. Maar hier ligt het probleem: deze chemische toevoegingen zijn vaak niet permanent gebonden aan het plastic en kunnen onder bepaalde omstandigheden – zoals bij verhitting, afwassen, magnetrongebruik of contact met vette of zure voedingsmiddelen – vrijkomen. En deze stoffen? Veel van die chemicaliën zijn giftig.

We weten ook gewoon opmerkelijk weinig over de gezondheidsrisico’s van plastic. Wat we wel weten, maakt me allesbehalve gerust. Er kunnen namelijk meer dan 16.000 verschillende chemicaliën in plastic zitten, waarvan meer dan een kwart schadelijk is voor zowel onze gezondheid als het milieu. De impact is gigantisch: wereldwijd worden de gezondheidskosten die direct gekoppeld kunnen worden aan giftige stoffen in plastic geschat op meer dan 330 miljard dollar per jaar.

Welke materialen zijn wél veilig voor babyflesjes?

Oke, geen plastic dus bij je baby in de buurt. Maar wat dan wel?

Glas is je beste vriend als het gaat om veilige babyflesjes. Glas is volledig vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, PVC of ftalaten, die je vaak in plastic terugvindt. Het is bovendien gemakkelijk te reinigen en bevat geen chemicaliën die kunnen vrijkomen onder invloed van hitte. Bovendien is het een materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt, en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Er is nog een groot voordeel van glas: het is ontzettend eenvoudig te steriliseren. Je kunt het veilig in kokend water of de vaatwasser plaatsen zonder je zorgen te maken over het afgeven van gevaarlijke stoffen. 

Als je het echt goed wilt doen, kies dan voor:

1. Een helder glazen flesjes (dus geen kleurtjes)

2. Silicone of natuurlijk rubber voor de fopspenen

Mocht je toch twijfels hebben, bijvoorbeeld als er een siliconen hoesje om de fles zit met een wel heel fel kleurtje, dan kun je altijd het bedrijf vragen om testresultaten (bijvoorbeeld op zware metalen). Wees kritisch en aarzel niet om even goed door te vragen.

Niet-giftige babyflesjes zonder plastic en schadelijke stoffen

Na behoorlijk wat research (want er zijn echt bijzonder veel babyflesjes op de markt!) ben ik uiteindelijk bij twee merken terechtgekomen die ik zelf, op dit moment, het veiligst vind:

  1. Natursutten babyflesjes
    Deze flesjes zijn gemaakt van borosilicaatglas, wat zorgt voor extra duurzaamheid en een hogere weerstand tegen hoge temperaturen. De flesjes worden in Frankrijk geproduceerd en de fopspenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber uit Italië. Topkwaliteit, zonder schadelijke stoffen.
  2. Hevea babyflesjes
    Ook deze flesjes zijn gemaakt van borosilicaatglas. Ze worden in Duitsland geproduceerd, en de fopspenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber uit Maleisië. Eveneens een veilige keuze voor je baby, met de focus op duurzaamheid en gezondheid.

Disclaimer (Do Your Own Research): Ik deel met alle liefde mijn ervaringen en kennis met je die ik heb opgedaan in mijn zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd wil ik wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die ik hier deel is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.  

Terug naar blog

Reactie plaatsen