Gifvrij wasmiddel en wasverzachter: hoe was je zonder chemicaliën?

Gifvrij wasmiddel en wasverzachter: hoe was je zonder chemicaliën?

In de zoektocht naar een less toxic levensstijl is het belangrijk om aandacht te besteden aan de producten die we dagelijks gebruiken, zoals wasmiddel en wasverzachter. Wist je dat veel gangbare wasmiddelen en wasverzachters vol zitten met chemicaliën die hartstikke schadelijk zijn voor jouw gezondheid? No worries, wij wisten dat ook niet en hebben jarenlang de was gedaan met supermarkt wasmiddel vol SLS... yikes! In deze blog vertellen we je welke ingrediënten je absoluut moet vermijden in wasmiddel, tonen we je onze favoriete less toxic wasmiddelen en geven we je een DIY-wasmiddel recept.

De Chemische Cocktail in gangbare wasmiddelen

Vrijwel alle wasmiddelen en wasverzachters bevatten stoffen die je liever wilt vermijden. In Nederland moet wasmiddel aan de Europese Detergenten verordening (648/2004/EG) voldoen. Deze regulering vereist dat fabrikanten informatie over de samenstelling van detergentia (waaronder afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen, reinigingsmiddelen, wasmiddelen en waspoeders) beschikbaar stellen op een website. Dit is bedoeld om mensen die allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen van deze producten van informatie te voorzien.

Hoewel veel gangbare wasmiddelen ingrediënten bevatten die formeel zijn goedgekeurd voor gebruik, is het belangrijk om te begrijpen dat schadelijke effecten op de gezondheid niet alleen afhankelijk zijn van individuele bestanddelen. Het probleem ligt vaak in de cumulatieve blootstelling aan deze stoffen over tijd. Ook kunnen veel van deze ingrediënten zich geleidelijk ophopen in ons lichaam. Dit kan na verloop van tijd leiden tot gezondheidsproblemen, zelfs als elk afzonderlijk ingrediënt binnen de wettelijke limieten blijft.

Laten we eens kijken naar enkele van de schadelijke ingrediënten die in de meeste wasmiddelen/wasverzachters voorkomen:

  1. Aardolie destillaten: Aardolie in jouw wasmiddel? Liever niet! Ze worden vaak gebruikt in wasmiddelen terwijl ze kankerverwekkend kunnen zijn. 

  2. Parfum: Parfum laat je kleding lekker ruiken na de wasbeurt. Of tenminste... daar ben je nu nog van overtuigd. Je zult zien dat je, wanneer je steeds meer giftige producten uit je leven verbant, een natuurlijke weerzin ontwikkelt tegen alle kunstmatige geurstoffen (met uitzondering wanneer het parfum is samengesteld uit essentiële oliën). Kunstmatige geurstoffen (ook wel parfum, aroma of fragrance op het etiket genoemd) kunnen giftig zijn voor mensen. Ze bevatten vaak endocriene verstorende chemicaliën, zoals ftalaten, die de hormoonbalans kunnen verstoren. Dat kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde schildklierfunctie, diabetes, obesitas en zelfs bepaalde vormen van kanker.

  3. Optische witmiddelen: Optische witmiddelen zorgen ervoor dat witte kleding en textiel ook na verloop van tijd wit blijven. Deze witmiddelen zijn logischerwijs voornamelijk te vinden in wasmiddelen voor witte kleding. Ze kunnen huidirritaties en allergieën veroorzaken, en zijn bijzonder slecht voor het milieu omdat ze niet goed afbreekbaar zijn. Vermijden dus!

  4. Fosfaten: Hoewel in veel landen fosfaten inmiddels verboden zijn in wasmiddelen, is het nog steeds belangrijk om te controleren of een wasmiddel fosfaatvrij is. Fosfaten kunnen watervervuiling en algenbloei veroorzaken in waterlichamen.

  5. Chloorbleekmiddelen: Chloorbleekmiddelen kunnen bij interactie met andere stoffen giftige dampen creëren en zijn potentieel gevaarlijk voor de luchtwegen en de gezondheid in het algemeen.

  6. Palmolie: Veel wasmiddelen bevatten palmolie. Tsja, moeten we echt nog uitleggen dat het gebruik van palmolie anno 2024 niet meer kan... de verwoestende ontbossingen, anyone?

  7. SLS en SLES: Zowel SLS als SLES kunnen de huid irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Langdurige of herhaalde blootstelling aan producten die deze stoffen bevatten, kan leiden tot droogheid, roodheid en jeuk. Er zijn bovendien zorgen geuit over het potentieel van SLS en SLES om hormoonverstorende effecten te hebben, omdat ze de hormoonbalans kunnen beïnvloeden. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

  8. Chemicaliën in wasverzachters: Benzylacetaat (gekoppeld aan alvleesklierkanker) en benzyalcohol (irriteert de bovenste luchtwegen) zijn schadelijke stoffen die vaak worden aangetroffen in wasverzachters.

Wasverzachters de deur uit

Was het even schrikken, om onze lijst van schadelijke ingrediënten door te nemen? Snappen we! Het kan soms best overweldigend aanvoelen om een less toxic leven te starten. Duizelt het doornemen van wasmiddel-etiquettes je toch iets te veel? Begin dan met het weggooien van alle wasverzachters die je in jouw huis kunt vinden. Wasverzachters zitten bomvol smerige stoffen, én er zijn goede natuurlijke alternatieven om jouw was lekker te laten ruiken. Met een scheutje natuurazijn in het vakje voor de wasverzachter houd je jouw kleding heerlijk zacht. Hoeveel natuurazijn je moet gebruiken, hangt even af van de waterhardheid bij jou thuis (azijn haalt namelijk het kalk uit het water). Op waterhardheid.nl kun je dit voor jouw adres controleren. 

Onze favoriete wasmiddelen met minder gif

Hier zijn enkele van onze favoriete 'less toxic' wasmiddelen:

  • Marius Fabre laundry detergent. Bestaat voor 100% uit plantaardige oliën. Geen kleurstoffen, geen toegevoegde geuren, geen conserveermiddelen, geen palmolie en geen chemische toevoegingen. 

  • De non-toxic Bondi Wash met Tasmanian Pepper & Lavender. Bondi Wash laundry detergent is niet op petroleum gebaseerd en bevat geen sulfaten, synthetische geurstoffen, quats, ftalaten, triclosan en andere giftige stoffen in hun wasmiddelen. Bondi wash-producten bevatten bovendien geen ingrediënten waarvan bewezen is dat ze irritatie veroorzaken (zoals SLS en SLES).

  • 100% natuurlijke wasnoten. Wasnoten zijn een geweldig natuurlijk en goedkoop alternatief om mee te wassen. Wasnoten (of zeepnoten) zijn biologisch afbreekbaar, vrij van geurstoffen, vrij van synthetische geurstoffen, vrij van synthetische additieven, hypoallergeen, vegan en composteerbaar. 

           

          

 

 DIY wasmiddel

Wist je dat je ook heel goed zelf je wasmiddel kunt maken? Deze optie is goed voor je portemonnee én jouw gezondheid. Dit is ons recept:

  • Rasp 1 reepje natuurlijke zeep (bijvoorbeeld van Weleda of een Marseille zeep).
  • 1 kopje soda.
  • 1/2 kopje zout.
  • Enkele liters warm water.
  • Voeg enkele druppels van jouw favoriete essentiële olie toe. 

Voeg de geraspte zeep, het kopje soda, 1/2 kopje zout en de essentiële olie toe aan het gekookte water en laat het mengsel vervolgens goed afkoelen (zo'n 24 uur). Et voilà, je hebt jouw eigen less toxic wasmiddel gemaakt!

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

2 reacties

Blijft het diy wasmiddel erg dun?

Floor Ritzen

Thanks for shedding light on the importance of non-toxic laundry products! At EssentialNaturalOils.com, we’re committed to offering safe alternatives for a healthier lifestyle. Explore our collection of natural laundry detergents and fabric softeners essentialnaturaloils.com/collections/laundry-detergents-and-fabric-softeners-essential-oils to make a positive change for your health and the environment. Let’s clean with care!

josef demangeat

Reactie plaatsen