In Nederland kun je niet zonder regenkleding, maar veel waterafstotende regenkleding is gemaakt met behulp van PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Zoek je online naar een regenjas, dan zul je ook geregeld de term DWR terugvinden (durable water repellent). Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam uit 2022 blijkt dat PFAS kunnen vrijkomen door invloed van zon en regen op de outdoorkleding tijdens het dragen (yikes!).
PFOA en PFOS zijn voorbeelden van Per- en polyfluoralkylstoffen. Het gebruik van deze stoffen in de productie van regenkleding is gelukkig sinds 2020 verboden. Er zijn helaas nog veel meer PFAS in omloop die (nog) niet verboden zijn. PFAS zijn niet natuurlijk, niet of nauwelijks afbreekbaar en hopen zich op in planten en dieren (bio-accumulatie). Bovendien worden PFAS in verband gebracht met verschillende negatieve gezondheidseffecten. Ze worden geassocieerd met hormonale verstoring, verzwakking van het immuunsysteem, verminderde vruchtbaarheid, verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker (zoals nier- en teelbalkanker), verminderde groei en ontwikkeling bij zuigelingen en kinderen, en problemen met de lever, schildklier en cholesterolniveaus. Het onderzoek naar PFAS groeit met de dag en we komen er steeds meer achter hoe slecht ze eigenlijk zijn. Kortom: Per- en polyfluoralkylstoffen zijn zeer schadelijk voor mens én natuur en wil je in jouw regenkleding vermijden.
Waar moet je op letten
Controleer altijd de informatie op het etiket binnenin het kledingstuk of de labelinformatie op de verpakking wanneer je een regenjas wilt aanschaffen. Als je vragen hebt over het gebruik van chemische stoffen in de regenkleding, kun je deze direct aan de leverancier stellen. Een leverancier is verplicht om je binnen 45 dagen een antwoord te geven over de aanwezigheid van PFAS.
Op verschillende websites wordt het aangeraden om naar regenjassen met het Bluesign of Oeko-Tex Standard 100 keurmerk te zoeken. Vanaf juli 2024 kunnen stoffen behandeld met PFAS niet langer het Bluesign-certificaat verkrijgen, dus dat is goed nieuws! We raden echter niet aan om je blind te staren op deze certificaten: ga altijd even na bij de leverancier of ze daadwerkelijk PFAS hebben verbannen in de productieketen.
Regenjassen zonder PFAS
Het goede nieuws is dat je jezelf en het milieu kunt beschermen door een regenjas zonder PFAS te kopen. De afgelopen jaren zijn er gelukkig prima alternatieven op de markt gekomen voor regenkleding zonder PFAS. Voordat we je onze tips geven voor de beste less toxic regenjassen, even de volgende redactionele opmerkingen:
*PFAS-vrij bestaat niet meer. Overal is PFAS aanwezig, zelfs in de lucht die we continu inademen. Wanneer wij het hebben over "PFAS-vrij", dan bedoelen we dat het merk of de producent van de regenjas, volgens ons onderzoek, niet bewust Per- en polyfluoralkylstoffen heeft toegevoegd,
*Voor deze blog hebben we enkel gekeken naar regenjassen zonder PFAS. Het is mogelijk dat de regenjas nog steeds andere chemicaliën en nasties bevat. Denk maar aan kleurstoffen of plastics.
Het Zweedse merk Fjällräven is een van de eerste outdoor-merken die begon met PFAS te verbannen uit haar kledingstukken. In 2012 lanceerde het merk Eco-Shell, met een PFAS-vrije DWR. Toegegeven, het is niet het goedkoopste merk out there maar de regenjassen zijn wel plaatjes.
De KEB ECO-SHELL JACKET van Fjällräven
Het Duitse merk Vaude is een écht koploper in PFAS-vrije regenkleding. Vaude heeft als DWR haar eigen, PFAS-vrije, 'Eco Finish' ontwikkeld. In 2010 begonnen ze met het stapsgewijs elimineren van PFAS in hun materialen. Het merk streeft ernaar om in 2025 geen PFAS meer te gebruiken door de hele productieketen.
Annecy 3-in-1 III coat women’s van Vaude
Didriksons is een merk dat al een behoorlijke tijd meegaat, maar het heeft een moderne visie. Op de website van Didriksons kunnen we lezen dat hun oppervlaktebehandelingen om de kleding waterafstotend te maken, geen fluorocarbonen/perfluorinerende stoffen bevatten, en dit doen ze al sinds 2015!
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.