Zitten er zware metalen in Natracare tampons?

Zitten er zware metalen in Natracare tampons?

We schrikken niet snel meer binnen het less toxic please-team, maar het recente nieuws over zware metalen in tampons heeft ons toch wel aan het denken gezet. 

In deze blog richten we onze aandacht op Natracare, een merk dat veilige, biologische tampons claimt te produceren. Natracare werd opgericht door een vrouw en ontwikkelde in de jaren tachtig voor het eerst in de geschiedenis biologische en natuurlijke menstruatieproducten.

Natracare producten zijn GOTS-gecertificeerd en gemaakt van 100% biologisch katoen. Volgens het merk zijn de producten vrij van chemicaliën, synthetische stoffen en parfums.

De oprichter van Natracare reageerde direct op het in Elsevier (ScienceDirect) gepubliceerde onderzoek naar zware metalen in tampons en verzekerde dat Natracare tampons veilig zijn.

Hoe denkt Less Toxic Please over de veiligheid van Natracare tampons? Raden wij ze aan? 

Verklaring van Natracare

Volgens de verklaring van Natracare’s oprichter Susie Hewson die op de website gepubliceerd is, voert het bedrijf jaarlijks testen uit in samenwerking met de Britse certificeringsinstantie The Soil Association en een geaccrediteerd laboratorium. Deze tests tonen geen detecteerbare sporen van zware metalen of andere zorgwekkende chemicaliën in hun GOTS-gecertificeerde biologische katoenen tampons:

Bron: https://www.natracare.com/blog/study-metals-in-tampons-catalyst-for-industry-change/


Dat klinkt allemaal heel geruststellend. GOTS (Global Organic Textile Standard) certificering is geen sinecure; het garandeert dat producten voldoen aan strenge criteria wat het gebruik van zware metalen betreft. Uit het door Natracare gepubliceerde Eurofins rapport blijkt dat Natracare aan deze strenge criteria voldoet. De tampons zitten onder de GOTS-niveaus voor toegestane hoeveelheden zware metalen. 

Bevatten de tampons van Natracare zware metalen?

De geteste zware metalen zijn 'niet detecteerbaar', aldus Natracare. Wij hebben het Eurofins-rapport bekeken, dat begin 2023 werd opgesteld. Hieruit blijkt dat zes samples van Natracare-tampons zijn getest op twee manieren. Bij de eerste test werden de samples op lood en cadmium in het substraat getest, waarbij werd gemeten hoeveel lood en cadmium in een bepaald substraat aanwezig waren. De tweede test keek naar het niveau van 'Extractable Heavy Metals' om te bepalen in hoeverre zware metalen kunnen worden geëxtraheerd.

Uit de eerste test bleek dat lood werd gedetecteerd in drie samples, met respectievelijk waarden van 0.69, 0.10 en 0.39 mg/kg. In de tweede test werd lood niet gedetecteerd, maar andere zware metalen zoals mangaan en barium wel. De niveaus van de gedetecteerde zware metalen vielen allemaal onder de GOTS-limiet.

Op Instagram heb ik Natracare om opheldering gevraagd:

 

 

 

Het klopt dat de niveaus van zware metalen die in de test werden gedetecteerd, vrij laag waren. Ook in het eerder genoemde onderzoek naar zware metalen waren de gevonden niveaus niet al te hoog. Toch is zelfs een kleine hoeveelheid zware metalen verontrustend. De vagina absorbeert chemische stoffen zeer goed. Elke maand een week lang 'een klein beetje' zware metalen binnenkrijgen, is misschien wel te veel. Dit zou echter nader moeten worden onderzocht.

Wat we echter heel jammer vinden, is dat Natracare als statement naar buiten brengt dat er geen zware metalen zijn gedetecteerd. Dat is in sommige samples wel degelijk het geval geweest. Eerlijker zou het zijn geweest als Natracare had vermeld dat ze voldoen aan de strenge GOTS-limieten voor zware metalen. In een branche waarin zoveel greenwashing en misleidende reclame voorkomt, is het belangrijk om daadwerkelijk transparant en eerlijk naar de consument te zijn.

Bevelen wij Natracare aan?

De resultaten die Natracare heeft gedeeld, laten zien dat hun tampons binnen de strenge GOTS-limieten voor zware metalen vallen. Als je graag tampons gebruikt tijdens je menstruatie, lijken de tampons van Natracare op dit moment een 'veiligere' keuze. Dit betekent echter niet dat het de beste keuze is. Naar onze mening is gifvrij menstruatieondergoed of maandverband een betere, less toxic, keuze. 

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen