PFAS staat voor Per- en polyfluoroalkylstoffen, een groep chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomt en die al tientallen jaren wordt gebruikt in verschillende industriële en consumentenproducten vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen. PFAS worden aangetroffen in allerlei producten, waaronder coatings voor textiel, papier en karton, anti-aanbakpannen, waterafstotende kleding, make-up maar ook in voedsel en drinkwater.
PFAS zijn schadelijk
Ze mogen dan wel praktisch bedoeld zijn, gezond zijn ze absoluut niet. PFAS zijn schadelijk vanwege verschillende redenen. Ten eerste hebben ze een zeer lange persistentietijd in het milieu, wat betekent dat ze heel langzaam afbreken en zich kunnen ophopen in bodem, water en levende organismen. Hierdoor zijn ze wereldwijd op grote schaal in het milieu aangetroffen, inclusief in drinkwaterbronnen (toch maar voor die waterfilter gaan?).
Ten tweede zijn PFAS bekend als forever chemicals omdat ze zeer stabiel zijn. Dit betekent dat ze vele jaren in je lichaam kunnen blijven circuleren nadat ze zijn opgenomen. Sommige studies hebben aangetoond dat PFAS zich kunnen ophopen in organen zoals de lever, de nieren en ook in bloed. Niet een heel fijn idee.
Negatieve gezondheidseffecten PFAS
Bovendien worden PFAS in verband gebracht met tal van negatieve gezondheidseffecten. Ze worden geassocieerd met hormonale verstoring, verzwakking van het immuunsysteem, verminderde vruchtbaarheid, verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker (zoals nier- en teelbalkanker), verminderde groei en ontwikkeling bij zuigelingen en kinderen, en problemen met de lever, schildklier en cholesterolniveaus.
Vanwege hun schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu, zijn er wereldwijd inspanningen gaande om het gebruik van PFAS te beperken en te reguleren. Veel landen hebben specifieke regelgeving geïmplementeerd om het gebruik van bepaalde PFAS te verbieden of te beperken. Als je weet dat PFAS-stoffen sinds de jaren ’40 worden verwerkt, dan wordt dat hoog tijd!
Testen op PFAS
Je kunt jezelf trouwens testen op PFAS-soorten, zoals PFOA en PFOS. Met name als je onder ongezonde omstandigheden leeft of werkt (bijvoorbeeld in de omgeving van de fabriek van Chemours in Dordrecht, een enorme PFAS-vervuiler), kan het interessant zijn de proef op de som te nemen. Als je dat aandurft natuurlijk, want de uitkomst kan best afschrikken.
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.