Er is een hele grote kans dat OOK jij niet zonder je mobiele telefoon, tv en laptop kan. Let’s face it: we zijn allemaal zwaar verslaafd geraakt aan onze gadgets. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat EMR, ook in lage frequenties, allemaal schadelijke effecten heeft. Onthoud dat roken ook heel lang cool was totdat duidelijk werd dat het voor longkanker zorgt. Zijn onze mobieltjes next op de zwarte lijst?
EMR
Elektromagnetische straling (EMR) kun je onderverdelen in 2 soorten straling: ioniserend en niet-ioniserend. Ioniserende straling heeft een hele hoge frequentie, denk aan een MRI-scanner. Niet-ioniserende straling heeft een relatief lagere frequentie, zoals een mobiel, laptop of tv. Hoewel er lange tijd werd gedacht dat niet-ioniserende straling, dus in lage frequenties, onschadelijk was, lijkt dat nu toch anders te liggen. Zo werd in dierenstudies een mogelijk verband aangetoond tussen RF-straling en hersentumor. Er zou ook een groter risico op leukemie zijn bij kinderen. Door hun onontwikkelde cellen lopen ze waarschijnlijk extra risico op ziektes.
Effect op slaap
Onze mobieltjes en tv’s geven daarnaast blauw licht af. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat ons lichaam minder melatonine aanmaakt, waardoor we niet goed kunnen slapen. Als we de hele avond voor onze schermen zitten, is dit niet bepaald gunstig voor onze nachtrust. Blauw licht brengt ons natuurlijke circadiaanse ritme volledig in de war, dat wil zeggen slapen als de zon ondergaat en opstaan als de zon opkomt. Wil je beter slapen, dan moet je 1-2 uur voor het slapen geen schermen meer gebruiken. Netflix uit, mobiel weg en gewoon een boekje lezen. Wil je per se op je scherm, dan kun je een oranje bril dragen die het blauwe licht blokkeert. En ga je slapen, zet je je mobiel uit of in elk geval op airplane mode. Leg hem ook zover mogelijk van je vandaan, zeker niet onder je kussen!
Langetermijneffect EMR
Over de langetermijneffecten van EMR is nog heel veel onduidelijk. Ook hier bouwt de schade zich waarschijnlijk langzaam op. 1 sigaret zorgt niet meteen voor kanker, maar heel veel sigaretten over een lange periode wel. Zal het zo ook gaan met EMR? Wie zal het zeggen. Eigenlijk zijn we allemaal proefkonijnen in een massaal experiment. Wat we zeker weten, is dat we constant omringd zijn door EMR. We werken met laptops op schoot en dragen onze mobiel in onze broekzak. We zijn vergroeid met onze schermen.
Kop in het zand
Wij mensen zijn verder geweldig goed in het negeren van narigheid. Zeker als het gaat om onze heilige mobieltjes, want wie wil nog zonder? Als we daarom iets zorgwekkends lezen over straling, gaat het vaak het ene oor in en het andere weer uit. Het zal allemaal wel meevallen, right? Straling is niet eens zichtbaar voor ons menselijk oog, dus waarom zouden we ons druk maken? Maar... dat iets onzichtbaar is, betekent natuurlijk niet dat het niet bestaat. Straling is een feit, daar moeten we echt mee gaan dealen.
Mobiele telefoons en 5G
Er zijn steeds meer studies die de schadelijke gezondheidseffecten van mobiele telefoons en 5G aantonen. Zo is er een link gevonden tussen langdurig telefoongebruik en hersentumor, verminderde spermakwaliteit en een groter risico op miskramen. Er is ook een Zweedse studie gedaan naar de effecten van 5G-stations op mensen die er vlak onder woonden. Deze bewoners kregen na plaatsing van het 5G-station allerlei symptomen, zoals moeheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en duizeligheid (Microwave-Syndroom). Deze klachten verdwenen meteen nadat ze verhuisd waren. Best opvallend, toch?
Tips om je te beschermen tegen straling
- Elektromagnetische straling is ALTIJD het sterkst bij de bron. Hoe meer afstand tussen ons lichaam en onze schermen, hoe beter. Zet je laptop niet op je schoot, maar op je bureau of tafel. Bel niet met je telefoon tegen je oor aan gedrukt (mogelijk groter risico op hersentumor) maar gebruik de luidspreker. Je kunt ook een stylus touchscreen pen gebruiken, zodat je je mobiel niet aan hoeft te raken. Wat je ook doet, hou afstand!
- Gebruik geen bluetooth earbuds maar oortjes of koptelefoon met snoer.
- Zet je mobiel in de vliegtuigmodus als je hem niet gebruikt. Je mobiel is namelijk altijd op zoek naar een signaal en geeft dus steeds straling af.
- Slaap nooit met je telefoon naast je. Zet hem uit of in vliegtuigmodus en leg hem een flink eindje van je bed.
- Doe je mobiel niet in je broekzak of bh. Je wilt afstand houden van je lichaam. Stop hem liever in je tas of rugzak.
- Ga niet bellen als het signaal zwak is, want dat betekent extra straling.
- Koop een beschermend telefoonhoesje dat straling blokkeert. Een Faraday hoesje blokkeert bijvoorbeeld elk signaal van buitenaf.
- Check de SAR (specific absorption rate) van je mobiel. SAR is een maatstaaf voor de hoeveelheid straling van een apparaat die door je lichaam wordt geabsorbeerd. Hoe hoger de SAR, hoe slechter. Zo heeft Frankrijk recent de verkoop van de Iphone 12 verboden wegens een te hoge SAR. True story.
Wifi en routers
Eigenlijk moeten we ons afvragen of wifi überhaupt wel zo verstandig is. Zeker als het gaat om ons huis, dat hokje waarin we zoveel tijd vertoeven. En wat dacht je van kinderdagverblijven en scholen? In Frankrijk is wifi inmiddels verboden in kinderdagverblijven waar kinderen jonger dan 3 jaar verblijven. Een mooie maatregel om de kleinsten te beschermen. Hier in Nederland zijn we echter nog niet zo ver.
De veiligste optie in internetland lijkt hoe dan ook om terug te keren naar snoeren. Je laptop of computer weer aansluiten op je modem via een ethernetkabel. Stoppen met wireless. Heb je daar geen zin in? Dan kun je de volgende dingen overwegen om je huis veiliger te maken:
- Zet je router op een plek die weinig bezocht wordt of afgelegen is. Zet hem in elk geval nooit in de buurt waar je kids spelen en slapen. Onthoud, zij zijn het kleinst en kwetsbaarst dus lopen ook het meest risico op de schadelijke effecten van straling.
- Zet een timer op je router zodat ie ‘s nachts automatisch uitgaat. Je kunt hem bijvoorbeeld zo instellen dat er tussen 22.00 en 06.00 geen wifi is. Als je geen timer hebt, kun je de router natuurlijk ook gewoon zelf uitzetten voor je gaat slapen. Dan moet je daar wel elke keer om denken.
- Gebruik een Faraday cage of router shield: een box voor over je router die (deels) straling blokkeert. Let hier wel altijd goed op de recensies, want er wordt helaas veel rotzooi verkocht op het gebied van EMR-bescherming.
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.