Je vindt ze echt overal en in alle vormen en maten: synthetische knuffels. O zo schattig en heerlijk fluffy, dat is natuurlijk moeilijk nee verkopen aan je kind. Die zich vervolgens ontzettend hecht aan zijn knuffel(s) en niet meer zonder kan slapen. Maar hoe schattig is die synthetische knuffel nou echt? Spoiler alert: niet.
Plastic niet zo fantastic
Die synthetische knuffel, denk aan (gerecycled) polyester of polyamide/nylon, is in feite vaak gewoon een soort plastic. En daar komen dus microplastics (hele kleine deeltjes plastic) vanaf, bij elke knuffel-, was- of sabbelbeurt (iedereen met kleine kids weet dat ze alles in hun mond stoppen). Niet alleen bij knuffels uiteraard, hetzelfde geldt voor synthetische kleding, beddengoed, gordijnen, fleecedekentjes enzovoort. De gemiddelde Nederlander heeft behoorlijk wat plastic in huis. Het schijnt trouwens dat gerecycled polyester meer microplastics afgeeft dan nieuw polyester, omdat het minder robuust is. Dacht je lekker duurzaam bezig te zijn…
Microplastics in ons lichaam
Die ieniemienie stukjes plastic, is dat nou zo’n big deal? Nou ja dus. Zo komen ze vrij tijdens het wassen en eindigen in het water, en uiteindelijk in ons voedsel en drinkwater. Next stop: ons lichaam. We ademen ook direct microplastics in, uit fijnstof in de lucht en in de lucht in huis. Ze zitten tussen al die stofdeeltjes die je ziet dwarrelen op een zonnige dag. Microplastics zijn teruggevonden in ons bloed, in onze longen en zelfs in de placenta. Scary, vind je niet? Het meeste onderzoek tot nu toe is echter gericht op dieren. Zo weten we dat grote stukken plastic voor darmblokkades of verstikking kunnen zorgen en dat plastic deeltjes invloed hebben op het ademhalen, bewegen en de voedselopname van dieren. Maar bon, mensen zijn natuurlijk ook dieren dus het zou naïef zijn te denken dat wij hier ongeschonden uitkomen.
Microplastics en longschade
De meest recente onderzoeksresultaten op het gebied van microplastics schetsen dan ook geen rooskleurig beeld. Er is bijvoorbeeld een duidelijk risico voor de longen. Niet vreemd natuurlijk, want microplastics worden elke dag ingeademd en kunnen (omdat ze nauwelijks afbreekbaar zijn) in de longen blijven zitten en zich daar ophopen. Er is aangetoond dat nylonvezels de groei én het herstel van in het laboratorium gekweekte minilongen belemmeren. Dit zou IRL betekenen dat inademing van microplastics vooral bij opgroeiende kinderen voor problemen zou kunnen zorgen. De vraag is: ga jij wachten tot er keihard onomstotelijk bewijs komt dat plastic onze gezondheid schaadt, of gebruik je je common sense en ga je vandaag nog actie ondernemen?
Dus alle synthetische knuffels de deur uit?
Terug naar de fluffy maar plastic knuffels… Wil je de koe bij de horens pakken en alle synthetische knuffels meteen uit je huis verbannen? Dat mag natuurlijk maar het kan ook minder rigoureus. Je kunt ze bijvoorbeeld verzamelen in een bak en ze alleen heel af en toe aan je kind geven om mee te spelen. Was ze verder zo min mogelijk want tijdens het wassen (en drogen) komen talloze microplastics vrij. En dan het liefst in een waszak die polyester en nylon microvezels opvangt tijdens het wassen. Zo blijft de schade nog enigszins beperkt. Het beste is natuurlijk wel vanaf nu geen synthetische knuffels meer te kopen en - met het oog op (verjaardags)cadeautjes - familie en vrienden te vragen om geen plastic te geven. Misschien worden ze wel geïnspireerd om hun eigen plastic-intake te verminderen.
Knuffels zonder microplastics
Zijn er tot slot less toxic en net zo schattige alternatieven voor de synthetische knuffel? Gelukkig wel. Er zijn verschillende merken (vaak Duits trouwens) die knuffels en knuffeldoekjes maken van natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen en wol. Senger Naturwelt maakt bijvoorbeeld (warmte)knuffels van biologisch katoen met een vulling van wol en/of warmtekussen van spelt of kersenpitten. Hoe leuk is deze Senger gans! Andere merken die less toxic knuffels verkopen, zijn Sigikid (GREEN collectie), Konges Sløjd en Hoppa. Ben je handig, dan kun je ook zelf een knuffel maken van bijvoorbeeld biologisch katoen met een wollen vulling. Leuk projectje!
Deel je tips: Ben je zelf nog een leuke non-toxic knuffel tegengekomen die je met ons (en de less toxic please-community) wilt delen? Plaats dan even een comment. We zijn heel erg benieuwd.
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.