“Do the best you can until you know better. Then, when you know better, do better.” - Maya Angelou
Bovenstaande quote van Maya Angelou weerspiegelt onze missie met Less Toxic Please. Zodra we ons bewust zijn van de 'cocktail van chemicaliën' die we elke dag binnenkrijgen en de potentiële gezondheidsproblemen die daarmee gepaard kunnen gaan, is het onze eigen verantwoordelijkheid om betere keuzes te maken voor onszelf.
Once you know better, do better.
De realiteit is alleen dat we in een wereld leven waarin het 100% vermijden van alle giftige stoffen praktisch onmogelijk is. Maar dat betekent niet dat we hulpeloos zijn.
Zoektocht naar een gifvrij leven
In onze zoektocht naar een gifvrij leven is het belangrijk om te erkennen dat 100% gifvrij praktisch onhaalbaar is. Perfectie bestaat immers niet. We worden voortdurend blootgesteld aan verschillende giftige chemicaliën en sommige daarvan kunnen we maar moeilijk (helemaal) vermijden. Via een ritje in het openbaar vervoer kun je al met PFAS in aanraking komen door, bijvoorbeeld, de materialen die worden gebruikt voor de stoelen.
Het is daarom belangrijk om het idee te laten varen dat dit een reis is naar perfectie. In plaats van te streven naar een onmogelijk ideaal en daar al snel ontmoedigd door te raken, kun je er beter voor kiezen om less-toxic-please als richtlijn te gebruiken. Je hoeft ook echt niet meteen je hele leven overhoop te halen, de volledige inhoud van je huis weg te gooien of duizenden euro’s aan detox-retreats te besteden. Zie het eerder als een geleidelijke transformatie waarin je leert hoe je met kleine aanpassingen en bewuste(re) keuzes een less toxic leven kunt leiden.
Minder gif in je lichaam
Stap voor stap proberen we de body burden* zoveel mogelijk te verkleinen (*body burden = de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam. Een ophoping van gifstoffen kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen). Maar het begint allemaal met bewustwording. Neem de tijd om te leren over de giftige stoffen die in alledaagse producten en materialen voorkomen. Lees de labels van je schoonmaakmiddelen, cosmetica en andere producten die je gebruikt en probeer te ontcijferen wat er nou écht staat. Ondertussen kun je op zoek gaan naar veiligere alternatieven (bijvoorbeeld in onze shop) en een aantal van de ergste boosdoeners inwisselen voor less toxic producten.
Bedenk ook dat je niet alles in één keer hoeft te veranderen. Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien in je less toxic leven. Het is een voortdurende reis, en het belangrijkste is dat je de eerste stappen zet (zoals het lezen van deze blog bijvoorbeeld!).
No shame in the less toxic game
Schaam je niet voor de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt of als je een totale newbie bent die geen idee heeft waar less toxic überhaupt over gaat. Wij 'cringen' ook nog steeds als we terugdenken aan al die fantastische geurkaarsen, luchtverfrissers en synthetische onderbroeken. Maar we proberen toch vooral met een empathische bril naar ons verleden te kijken. Want laten we eerlijk zijn: we zijn vrijwel allemaal voorgelogen over de hoeveelheid giftige chemicaliën in alledaagse producten en de mogelijke schadelijke effecten ervan. De realiteit is dat de industrie vaak bewust informatie achterhield om hun producten te promoten en winst te maximaliseren. We zijn tegelijkertijd blootgesteld aan een constante stroom van reclame die ons ervan overtuigde dat bepaalde producten essentieel waren voor ons welzijn, zonder ons de volledige waarheid te vertellen. Schaam je dan ook niet voor je verleden. Het belangrijkste is dat je nu bewust bent van de impact van deze producten en dat je actief stappen onderneemt om ze geleidelijk aan te vervangen door minder giftige alternatieven.
5 simpele tips voor een less toxic leven
Hier een paar leuke - stressvrije en laagdrempelige - tips om te beginnen met je less toxic-reis:
- Breng groen in huis: wist je dat sommige planten luchtzuiverende kwaliteiten hebben? Planten zoals de aloë vera staan erom bekend dat ze schadelijke stoffen uit de lucht filteren en een gezonde atmosfeer bevorderen.
- Download de app The Chemical Maze: een superpraktische app die je helpt bij het navigeren door de ingrediëntenlijsten van alledaagse producten. Wij zijn fan.
- Ga eens met je blote voeten in het gras staan. Hoewel het wetenschappelijke bewijs nog niet echt daar is, zijn er signalen dat het contact maken met de aarde door op je blote voeten te lopen, een positieve invloed kan hebben op je welzijn. En laten we eerlijk zijn: zelfs los van mogelijke gezondheidseffecten, voelt het gewoon ontzettend prettig om even te ontsnappen aan de schoenen en sokken, en de aarde onder je voeten te voelen.
- Maak je eigen geurkaarsen: wist je dat het maken van je eigen geurkaars helemaal niet zo moeilijk is? Bovendien heb je door je eigen kaarsen te maken, controle over welke ingrediënten je gebruikt. Zo kun je genieten van een lekkere geur zonder je zorgen te maken over de potentiële schadelijke effecten.
- Test je water op PFAS. Oké, misschien niet heel leuk maar wel erg interessant natuurlijk om te weten hoe hoog de concentratie PFAS in je drinkwater is. Testen is tegenwoordig helemaal niet zo lastig. Zo kun je bij Measurelabs online jouw test bestellen en direct afrekenen.
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.