Koffie drinken zonder PFAS en andere nasty chemicaliën?

Koffie drinken zonder PFAS en andere nasty chemicaliën?

Koffie. De meesten van ons kunnen niet zonder. Alleen al de gedachte aan die lekkere warme mok in de ochtend is voldoende om uit bed te springen. En de talloze gezondheidsvoordelen die aan koffie worden toegeschreven: mooi meegenomen. Wij gaan je dus ook zeker niet vertellen dat je geen koffie meer moet drinken. Alleen, het kan wel een stukje veiliger en beter voor onze gezondheid. Hier onze belangrijkste tips.

 

Koffiezetter zonder aluminium, plastic en BPA

Als je een kopje koffie maakt, kun je beter geen koffiezetapparaat of percolator gemaakt van plastic of aluminium gebruiken. Wij zijn ook absoluut geen fan van aluminium koffiecups zoals die van Nespresso, hoe ‘praktisch’ ook. Sorry George 😉… Wij raden aan een percolator van 100% RVS of een koffiemaker van glas te gebruiken. Benieuwd naar onze top 3 percolators zonder aluminium? Kijk hier!

 

Ga voor Bio-LOGISCH!

Koffie is een van de grootste gewassen ter wereld en BIG business. De meeste bedrijven gebruiken agressieve manieren om hun winst te maximaliseren en dat betekent heel veel giftige pesticiden. Biologische koffieproducenten gebruiken daarentegen geen synthetische bestrijdingsmiddelen, noch synthetische meststoffen. Doe je gezondheid (en die van de koffieboeren) dus een lol en koop alleen biologische koffie.

 

Wees voorzichtig met decaf koffie

Deze zag je misschien niet aankomen, maar decaf of cafeïnevrije koffie is nogal bewerkt. Om de cafeïne uit de koffieboon te halen, worden oplosmiddelen zoals het kankerverwekkende (!) dichloormethaan gebruikt. Yep, je hoort het goed. Er wordt een carcinogeen gebruikt om de cafeïne eruit te halen… Decaf koffie is bovendien meestal hoger in mycotoxinen (schimmelgifstoffen) omdat cafeïne de groei van de schimmels remt. 

 

Kies koffie uit bergachtige gebieden

Schimmels hebben veel minder kans om te groeien op grotere hoogten, dus als je koffiebonen koopt die in de bergen zijn geteeld en geoogst, verminder je het risico op mycotoxinen in je bakkie troost. Kies koffiebonen uit bijvoorbeeld Ethiopië, Columbia, Kenia, Guatemala, Sulawesi en Papoea-Nieuw-Guinea.

 

Kies voor Arabica

Robustabonen bevatten vaker – daar heb je ze weer – mycotoxinen (met name ochratoxine A (OTA) en aflatoxine B1 die heel schadelijk kunnen zijn voor je lever en nieren), dus zorg ervoor dat je altijd arabicabonen kiest. Bij het roosteren van robustabonen worden daarnaast meestal hogere acrylamidegehalten gevonden dan bij arabicabonen. 

 

Kies voor koffie die nat verwerkt is (washed)

Probeer koffie te drinken die volgens de natte methode is verwerkt. Mycotoxinen worden namelijk meestal gevormd tijdens het drogen van de koffiebonen. Natte bonen hebben veel minder kans om deze schimmels te bevatten dan droge bonen.

 

Ga voor donker gebrande koffie

Als het gaat om het type koffie, kun je beter kiezen voor donker gebrand (dark roast) in plaats van licht gebrand (light roast). Donker gebrande koffie bevat namelijk minder acrylamide (een stof die ontstaat tijdens het roosteren van de koffie en die volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen kan verhogen) dan licht gebrande koffie door het langere en intensievere brandproces dat zorgt voor de afbraak van acrylamide na zijn vorming. Hierdoor is de uiteindelijke concentratie van acrylamide in donker gebrande koffie lager. Dark roasts zijn bijvoorbeeld French Roast, High Roast, New Orleans Roast, Espresso Roast, Vienna Roast, Italian Roast, Continental Roast en European Roast.

 

Neem je eigen beker mee voor koffie to go

We weten hoe heerlijk het kan zijn om even snel een koffietje to go te doen. Zeker als je uren in de auto hebt gereden en naar een koffie snakt om je ogen open te houden. Maar wist je dat wegwerpbekers zoals die van benzinestations vaak vol PFAS zitten? De oplossing is om je eigen beker mee te nemen en die te vullen met het vloeibare goud. Een RVS koffiebeker is bijvoorbeeld lekker licht en kan niet stuk, ideaal voor onderweg.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.  

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen