Detoxen: een goed idee of niet?

Detoxen: een goed idee of niet?

Niet iedereen is fan van detoxen. Sommigen vinden het zelfs grote onzin. Het lichaam heeft immers natuurlijke mechanismen om afvalstoffen te verwijderen. Waarom iets doen wat het lichaam zelf prima kan?

 

Overbelasting van ontgiftingssysteem

Toch even een side note hier. Hoewel het lichaam inderdaad een krachtig zelf genezend vermogen heeft, worden we tegenwoordig aan zoveel zooi blootgesteld, dat het lichaam niet alles meer goed kan verwerken (lees: lozen). Het resultaat: een ophoping van gifstoffen, de zogenaamde body burden.

En als de leidingen verstopt raken en alles niet lekker meer werkt, dan is een grote schoonmaakbeurt echt geen slecht idee. Met name als je last hebt van (lichamelijke en/of geestelijke) kwaaltjes, of als je stressniveau through the roof is en je veel te veel cortisol aanmaakt. Een auto krijgt toch ook regelmatig een APK’tje?

De boel eens grondig schrobben en doorspoelen van binnen kan het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam een welverdiende boost geven. Zeker als je bijvoorbeeld een periode slecht gegeten hebt, veel alcohol hebt gedronken of tijdens de vaak lastige seizoenswisselingen.

 

Maar welke detox kies je?

Koude zuurkoolsapjes en jezelf uithongeren? Niet nodig! Ga liever voor een Ayurvedische kitchari-detox: lekker warm, voedzaam en uitermate reinigend. Binnen de Ayurveda zweren ze erbij. Het is een traditioneel gerecht uit de Indiase keuken dat bestaat uit een mengsel van rijst en mungbonen. Mungbonen hebben een schrapende werking in je darmen: ze schrapen afvalstoffen los en deze verlaten je lichaam via de ontlasting.

Kitchari wordt vaak gekruid met specerijen zoals kurkuma, komijn, koriander en gember, en kan worden aangevuld met groenten naar keuze. Het is licht verteerbaar en kalmeert je spijsverteringssysteem. Ga hierbij voor biologische groenten en eet zoveel mogelijk met de seizoenen. Seizoensgroenten hebben dezelfde processen als jij ondergaan en kun je daarom beter verteren.

Probeer die detoxdag(en) ook koffie, zuivelproducten, tarwe, suiker en digitale schermen (zoveel mogelijk) te laten staan. Niet makkelijk, we weten het, maar je zult zien dat je je daarna – fysiek en mentaal – weer een stuk beter voelt.

 

Nog een paar detox tips

  1. Doe 2 keer per jaar een uitgebreide detox van meerdere dagen – bij de overgang tussen de winter en lente en de zomer en herfst.
  2. Doe het liefst 1 keer per week een dagdetox voor een resetmomentje. Eet die dag warme kitchari.
  3. Bouw tijdens een detox voldoende rust en ontspanning in, zodat je lichaam echt een spa-momentje heeft. Even niet intensief sporten nu. Wel doen: lekker veel buiten wandelen, yoga en meditatie beoefenen en veel selfcare toepassen. Voor meer tips, check ons artikel: Simpele ontgiftingsrituelen (detox time)

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen