Weet je nog die nacht dat je lag te woelen in dat kriebelende, zweterige, 'vies aanvoelende' synthetische ondergoed? En je de volgende ochtend wakker werd met een allergische reactie?
Dicht op je huid, op je meest intieme plekken, dragen veel mensen dagelijks stoffen vol schadelijke chemicaliën. Wist je bijvoorbeeld dat stoffen zoals polyester en nylon (op zichzelf al geen 'lieverdjes') chemische stoffen zoals BPA en PFAS kunnen bevatten? Al dit soort nasty chemicaliën kunnen uit het materiaal lekken en in contact komen met de huid.
Onderzoek toont keer op keer weer aan dat chemische stoffen in textiel kunnen leiden tot chronische aandoeningen en zelfs hormoonverstorende effecten hebben. Ook worden dit soort chemicaliën in verband gebracht met allergieën, eczeem, leverziektes, ziektes aan de luchtwegen, en zelfs kanker. Het wordt dus hoog tijd dat we ons bewust worden van wat we dragen, te beginnen bij datgene wat we direct op onze meest intieme delen dragen: ons ondergoed.
Synthetische sportbeha's zijn ongezond
Hou je ervan om lekker te sporten en al die 'nasty chemicals' eruit te zweten? Geweldig! Maar het is wel zuur als je dan tijdens je zweterige work-out je 'toxic body burden' weer verhoogt door een synthetische sportbeha te dragen. Zo blijft het dweilen met de kraan open...
Het dragen van zo'n synthetische sportbeha kan al snel leiden tot blootstelling aan schadelijke chemicaliën, vooral omdat deze direct op je huid zit tijdens intense lichamelijke activiteit. En laten we eerlijk zijn, tijdens het sporten kan ons lichaam flink zweten, waardoor de absorptie van deze chemicaliën door onze huid alleen maar toeneemt. Dit vergroot het risico op allerlei gezondheidsproblemen.
Het merendeel van de mensen blijft echter nog steeds kiezen voor synthetische sportbeha's. Dat komt misschien door het hardnekkige misverstand dat alleen synthetische stoffen ademend zijn en goed zweet doorlaten. Maar wist je dat er alternatieve natuurlijke stoffen zijn die net zo goed, zo niet beter, kunnen presteren tijdens je work-out? Kies bijvoorbeeld voor sportbeha's gemaakt van biologisch merinowol.
Microplastics in synthetische kleding
Synthetische stoffen zijn eigenlijk materialen die door mensen worden gemaakt, en dus niet uit natuurlijke bronnen komen zoals planten of dieren, maar uit chemische processen die polymeren vormen. Denk aan stoffen zoals polyester, nylon en spandex.
Dus, als je een shirt van polyester draagt, heb je eigenlijk gewoon plastic om je heen. En weet je wat het nare is? Dit soort plastic stoffen laten microplastic vezels los. Die kleine plastic deeltjes kunnen overal belanden, zelfs in je lichaam als je ze bijvoorbeeld per ongeluk inademt. Onderzoek toont aan dat deze microvezels in je longen terecht kunnen komen en serieuze problemen kunnen veroorzaken. Denk aan een verhoogd risico op kanker, ontstekingen en allerlei longproblemen.
Hoewel we nog niet exact weten hoe schadelijk deze microvezels zijn voor onze gezondheid, ziet het er niet al te rooskleurig uit.
Vermijd plastic stoffen als het kan
Maar voordat je jezelf helemaal laat meeslepen in een Marie Kondo-sessie in je slaapkamer en al je ondergoed in één keer in een vuilniszak stopt, laten we nog één klein stapje toevoegen terwijl je door je onderbroeken gaat: bekijk de labels.
Kledingmerken zijn wettelijk verplicht om de samenstelling van stoffen en materialen in hun producten te vermelden, en het is vaak een mix van synthetische en natuurlijke vezels. De volgende synthetische materialen zijn gemaakt van aardoliechemicaliën en staan op onze blacklist (we proberen ze zo veel mogelijk te vermijden):
-
Polyester;
- Nylon;
- Acryl;
- PVC;
- Spandex (Elastaan / Lycra)